Solskadet hud

Information om Fractioneret laser skinresurfacing med Starlux 1540 til ar og fine rynker

Hvorfor vælge Fraktioneret laser skinresurfacing?
Fraktioneret laser skinresurfacing er en videreudvikling af den traditionelle CO2-laser skinresurfacing (LSR). Fordelen ved fraktioneret LSR frem for traditionel LSR er, at indgrebet ikke er nær så drastisk og dermed er helingsforløbet lettere og hurtigere, ligesom risikoen og bivirkningerne er mindre. Til gengæld er det oftest nødvendigt at gentage fraktioneret LSR 2-3 gange med nogle måneders mellemrum for at opnå de samme resultater som ved en traditionel CO2-laser skinresurfacing.

Princippet ved behandlingen er, at laseren ved at lave nogle mikroskopiske sår i de øverste lag af huden, stimulere til en regeneration af hudens øverste lag og bindevævet. Populært sagt får man udjævnet hudens rynker og ar, samtidig med at man får sin ungdoms teint igen. Skader i huden som følge af for meget sol, såsom brune skjolder, store porer, forstadier til hudkræft m.v. vil også mindskes eller forsvinde ved behandlingen, og man får derfor en flottere og renere hud. Det er således huden øverste lag der forbedres, der er ikke tale om et ansigtsløft.

Behandlingen
Behandlingen sker med en Palomar Starlux 1540 fraktioneret laser. Med laseren laves en meget kontrolleret forbrænding af huden i en hele masse små mikroskopiske punkter. Under helingen af de mikroskopiske sår vil der ske en udskiftning af det yderste hudlag samtidig med at der sker en stimulation af bindevævet til at genopbygge nye faste elastiske fibre.

Behandling med fraktioneret Lux 1540 føles som små nålestik i huden. For at undgå smerter er det en god idé at tage T. Panodil, Brufen eller kodimagnyl en time før behandlingen er planlagt, da det mindsker generne. Det er også muligt at lægge en lokalbedøvelse, dette kan især være nødvendigt ved behandling af ømfindtlige områder som ved læberne eller omkring øjnene.
Afhængigt af hvor stort et område der skal behandles tager behandlingen mellem 15 til 30 minutter.

Efter behandlingen
Lige efter behandlingen føler du en brændende fornemmelse i huden, og det er rart med en ispose som køler. Den behandlede hud fremstår hvid og lidt hævet, men der er ikke egentlige sår at se. Man kan godt have en fornemmelse af at rynkerne eller arrene er glatte ud allerede, men det skyldes alene hævelsen, det reelle resultat kan først ses efter måneder.

Helingsfasen
Den brændende fornemmelse i huden aftager inden for et par timer og derefter kan huden føles lidt øm, men der er ikke egentlige smerter fra huden. Huden vil dog reagere med at hæve i dagene efter, især hvis der er givet behandling omkring øjnene eller munden. Hævelsen forebygges og afhjælpes ved at holde koldt på huden.

Det er vigtigt, at du i de første dage er meget flittig til at smøre huden med fugtighedscreme (helst uden parfume og konserveringsmidler), idet det holder huden fugtig og smidig. Ellers kan du godt opleve at de behandlede områder kommer til at føles som en tynd hård plade på huden.

På 3.-4. dagen efter behandlingen vil hævelsen være væk og huden vil eventuelt skalle fint. Når man mærker på huden kan den føles som fint sandpapir. Det er vigtigt at forsætte med fugtighedscreme i de næste dage da det letter helingen.

Modningsfasen
6-7 dage efter operationen føles huden normal igen. Den er dog fortsat sart, og skal beskyttes mod vind og vejr, undgå derfor decideret frost eller direkte sol. Brug fortsat fugtighedscreme eventuelt med solfaktor. Det er vigtig at lytte til huden: føles den tør, er der behov for mere fugtighedscreme. Modningsfasen varer 6-8 uger, først da er overhuden fuldstændigt helet og har sin naturlige styrke igen.

Hvad må jeg bruge af cremer?
I den først uge har du behov for at bruge en lotionagtig fugtighedscreme flere gange dagligt. Undgå cremer der er tilsat parfume, da det kan give irritation og øger risiko for udvikling af allergi. Ligeledes skal du undgå cremer der reklamerer med at være opstrammende eller peelende, da de ofte indeholder stoffer der er lokalirriterende og derved forsinker helingsprocessen.
En fortsat god hudpleje vil gøre, at det fine resultat opnået ved behandlingen vil holde meget længere. God hudpleje er ikke nødvendigvis dyr. De vigtigste grundregler er hver morgen og aften at anvende en god fugtighedscreme, anvende solfaktor hvis man skal ud i solen og rense huden grundigt hver aften før man går i seng. Brug milde renseprodukter, da alkohol etc. kan irritere og tørre huden for meget ud.
 

Hvornår må jeg bruge makeup?
Når den første helingsfase er overstået og huden føles hel, kan du begynde at anvende makeup. Det er som regel 6-7 dage efter behandlingen.

I de første uger er man primært optaget af at kunne dække en eventuel rødme. Der findes forskellige fundations som er gode hertil. Ellers må du anvende den normale makeup som du i øvrigt gør til dagligt.

Hvor længe holder resultatet?
Ved fraktioneret LSR sker der en stimulation af hudens egne reparationsmekanismer. Det er således i sidste ende din egen evne til at regenerere i huden der afgør hvor flot resultatet bliver. Som nævnt er det først efter 2-3 måneder at man kan vurdere resultatet og forbedringen i din hud. Siden vil din hud ældes naturligt og det er derfor vigtigt, at du selv i fremtiden tænker på at beskytte din hud ved en god fortsat hudpleje og måske ændret livsstil så resultatet holder længere. 

Komplikationer til fraktioneret LSR
Ved fraktioneret LSR med Starlux 1540 laves der små mikroskopiske sår i de øverste lag af huden og der vil derfor altid være en lille risiko for infektion med enten bakterier, virus eller svampe. Infektion viser sig ved rødme, ømhed og hævelse af huden samt eventuel feber. Man er ikke i tvivl hvis der kommer komplikationer med infektion. Det vil opleves som en pludselig forværring eller tilbagegang i helingsprocessen. Risikoen for infektion er størst i de første dage efter behandlingen og kan let behandles med antibiotika.

Har man tendens til hyppige herpes udbrud kan det være tilrådeligt med en forebyggende behandling mod herpesvirus. Her anvendes T. Valaciclovir 500 mg dagligt i 5 dage.

Er man mørk af hudtype eller bliver man let meget brun om sommeren, har man øget risiko for at danne såkaldte pigmentskjolder svarende til de behandlede områder. Det er et forbigående fænomen, hvor den nye hud tager mere imod solen og derfor bliver brunere. Pigmentskjolderne kan undgås ved at undgå decideret solbadning de første 2-3 måneder efter operationen samt i øvrigt beskytte sig med en høj solfaktor, dvs. mindst faktor 30, når man går ud. Er pigment-skjolderne først kommet, kan de behandles med en blegende creme indeholdende A-vitaminsyre. Pigmentskjolderne forsvinder altid efter nogle måneder.

Depigmentering, det vil sige nedsat eller manglende brun farve i huden, er en meget sjælden bivirkning som sker hvis behandlingen har været meget aggressiv. Man kan forsøge at provokere farven frem med sol eller solarium, men ellers er der ikke noget umiddelbart behandlingstilbud.

Egentlig arvæv, som efter en forbrænding, kan kun optræde, hvis laseren bruges af ukyndige hænder.

Information og samtykke
Når du har læst denne skriftlige information, vil du, i forbindelse med forundersøgelsen få mundtlig information om behandlingen og mulighed for at stille spørgsmål. Du er velkommen til at medbringe en ven eller pårørende til forundersøgelsen, da to lytter og husker bedre end én.

Er der medicinsk indikation for din behandling, såsom hvis du lider af aknear, ar efter brandsår eller skæmmende kirurgiske ar, kan du modtage behandling samme dag. Er dine gener alene af kosmetisk art, skal der, efter at du har modtaget den mundtlige information, være mindst 2 dages betænkningstid, før man giver sit samtykke til behandlingen.